Originele kleur verf zelf laten mengen

Heb je een mooie kleur verfmerk gezien van een origineel merk zoals Farrow and Ball, Little green en pure orginal en wil je verf laten mengen in een ander merk? Bijvoorbeeld omdat het goedkoper uitvalt? Of omdat je een schilder inschakelt en hij alleen werkt met een ander merk?
Dan kan het zomaar zijn dat je wat vastloopt in wat je moet doen.
In deze blog kan je lezen over de voor en nadelen van het mengen van verf van het originele verfmerk in een ander verfmerk.

Afwijking na het verf mengen van de kleuren

Als ik een intake gesprek afneem voor een interieurplan of een Interieuradvies aan huis geef, vraag ik altijd wie gaat er schilderen. Ik heb helaas in het verleden meegemaakt dat ik mooie kleuren heb uitgezocht waarbij alles op elkaar is afgestemd. Wanneer ik dan terugkom om naar het eindresultaat te kijken, blijkt er toch afgeweken te zijn van de gekozen kleuren. Dat vind ik uiteraard zonde om te zien. Soms is het verschil zo groot dat bijvoorbeeld de uitgekozen stof van de bank niet meer goed matcht met de kleur op de wand. Dat wil ik voortaan zoveel mogelijk voorkomen!

Basiswit

De redenen om af te wijken gaf ik hierboven al aan, maar hoe komt het dat de kleur afwijkt?
Dat komt dat alle verfmerken werken met een eigen basiswit waar de mengkleuren aan toegevoegd worden. Alleen deze basiswit is bij ieder merk anders omdat ze simpelweg een andere samenstelling hebben. Dat leidt tot tintverschillen als je de verf kleur laat mengen.

een sfeerafbeelding van een kleurenwaaier waar je kleur kan uitzoeken om zelf verf te laten mengen


Voordelen van verf laten mengen in een ander verfmerk

Eigenlijk kan ik maar 1 voordeel opnoemen en dat is het prijsverschil.
De merken Farrow and Ball, Little green en Pure original hebben een prachtige lijn van verfkleuren. Ik werk er heel graag mee.
Maar het zijn helaas niet de goedkoopste verfmerken om aan te schaffen.
Dan is het erg verleidelijk om deze merken te laten namaken.
Nu heb ik onlangs een test gedaan met Farrow and Ball vs Sikkens en ik moet wel eerlijk bekennen dat Sikkens ontzettend dicht bij de kleur komt van Farrow and Ball. Mocht je (of moet je vanwege de schilder) afwijken van bijvoorbeeld Farrow and Ball dan zou ik aanraden voor Sikkens te gaan.

Nadelen van laten verf mengen in een ander verfmerk.

Het grootste nadeel is dat de kleur afwijkt van de originele kleur. Naast de afwijking van kleur, is bij de originele kleur het pigment rijker van kleur. Daardoor oogt de kleur op de muur intenser. In mijn projecten schilder ik de plinten of deuren weleens in dezelfde kleur, maar omdat hier muur en houtverf gebruikt worden, kan de kleur nog weleens afwijken. Farrow and ball hebben deze twee soorten verven zodanig op elkaar afgestemd dat deze combinatie goed matcht.
Wat ook echt meespeelt is de ingrediënten en duurzaamheid van de verf.
Uiteraard zijn de meeste verven op waterbasis maar wat zitten er verder nog voor ingrediënten in de verf. Vooral het merk Vestingh maakt zich hier hard voor. Zo dragen zij bij aan een beter milieu terwijl jij toch gewoon een kleurrijke woning hebt, want ze hebben prachtige kleuren.

Tip

Mijn tip is om bij het originele merk te blijven voor het optimale resultaat. Ik ben me bewust van het prijsverschil en dat kan echt oplopen, ik zou persoonlijk langer door sparen voor het gewenste resultaat. Als het echt niet haalbaar is of je moet afwijken van merk door de schilder, laat de kleur dan bij een verfspecialist inscannen en laat je goed informeren naar de mogelijkheden.

Kom je er niet uit om de juiste kleuren uit te zoeken. Ik help je graag verder! Met een Interieuradvies aan huis kom ik langs met geverfde verfstalen. Gezamenlijk kijken wij naar mooie kleuren die het beste passen bij jou en de ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*