Stappenplan voor het inrichten van een nieuwbouwwoning

In deze blog neem ik je mee in een stappenplan voor het inrichten van jouw nieuwbouwwoning.
Ongetwijfeld ben je helemaal happy dat je bent ingeloot voor een nieuwbouwhuis en ben je al in je hoofd begonnen met het inrichten van je nieuwbouwwoning. Het duurt waarschijnlijk even voordat je de sleutel krijgt en er kunt gaan wonen. Toch moet je al in een heel vroeg stadium belangrijke keuzes maken. De bekende lijst met meer en minder werk moet worden doorgegeven aan de aannemer. Er komt in deze fase al veel op je af.
Het zijn belangrijke eerste stappen voor je nieuwbouwwoning zoals de indeling, lichtplan en kleurplan.
Hopelijk kan ik je helpen met onderstaand stappenplan.

Een tafel vol stalen van gordijnen, kleurstalen voor het inrichten van je nieuwbouwwoning

Stap 1 Bepaal de indeling van de ruimte.

Waar begin je met het inrichten van je nieuwbouwwoning? Het begint allemaal met het bepalen van de indeling van de ruimte. Hoe pak je dat aan? Maak voor jezelf een lijstje van de functies van de ruimte. Ik neem even als voorbeeld de begane grond. Daar heb je te maken met verschillende functies zoals eten, TV kijken, ontspannen, thuiswerken, spelen en wellicht lezen of puzzelen etc.
Bekijk wat binnen jouw huishouden belangrijk is maar ook welke functies tegelijk worden uitgevoerd. Het kan zijn dat je concessies moet doen vanwege de beperkte ruimte. Maak daarom een top 3 voor jezelf.
Gebruik dit vervolgens om de basisindeling te bepalen. Kom je er niet uit en wil je geen concessies doen qua functies/wensen? Misschien is het een idee om dan hulp in te schakelen. Juist in zo’n vroeg stadium kan het heel waardevol zijn een interieurstylist in te schakelen.

Stap 2 Maak een lichtplan voor je nieuwbouwhuis.

Als de indeling bepaald is, kan je aan de slag met stap twee. Dat is het lichtplan voor je nieuwbouwwoning.
Denk goed na waar je nog extra stopcontacten nodig hebt om je lichtplan compleet te maken. Maar ook is het belangrijk om na te denken of er nog elektra nodig is bij de functies die je ergens hebt bedacht.
Misschien moeten de aansluitingen voor de TV aangepast worden. Loop alles goed na want dit is de kans om dit meteen goed te bepalen. Maar denk niet alleen aan de stopcontacten maar ook plafondaansluitingen en het toepassen van wandlampen. Wil je meer tips over verlichting lees dan mijn blog over verlichting.

Stap 3 Kleurplan voor je nieuwbouwhuis.

De laatste stap is het maken van een kleurplan voor je nieuwbouwwoning. Al kan je deze tip ook later toepassen en is er minder noodzaak om het in zo’n vroeg stadium te doen. Als je van plan was om te kiezen voor witte wanden en niet voor kleur te gaan, dan adviseer ik je om te verdiepen in wat kleur kan doen met een ruimte.
Het juiste kleurgebruik kan zoveel meer sfeer en warmte geven, iets wat je met wittinten niet bereikt. Je kunt gaan voor een trendkleur, maar blijf altijd bij jezelf. Welke kleuren vind jij mooi? Als je een kleur toepast die jij mooi vindt, voorkom je dat je snel bent uitgekeken op de kleur. Nu is het wel zo dat niet alle kleuren in elke situatie geschikt zijn. Zo vraagt een huis op het zuiden andere kleuren dan op het noorden. Bijvoorbeeld de kleur blauw past mooier bij een huis op het zuiden dan op het noorden. Op het noorden oogt blauw al snel kil.

Meer tips lezen

Hopelijk heb je iets gehad aan dit stappenplan voor jouw nieuwbouwwoning. En kan jezelf aan de slag met het inrichten van je nieuwbouwwoning. Mocht je toch op zoek zijn naar meer inspiratie en tips in mijn blogs kan je nog meer lezen over het inrichten van een huis. Wil je meer tips lezen dan kun je terecht op mijn andere blogs . Heb je de wens voor een nieuwbouwwoning dan kan je op de volgende site Nieuwbouw Nederland kijken voor een overzicht van nieuwbouw plannen in je eigen regio.
Mocht je toch liever interieuradvies krijgen van een interieurstylist, stuur gerust vrijblijvend een mail of appje voor meer informatie. Je kunt ook bij mij terecht voor een indelingsplan en dat je daarna zelf op pad gaat om alles bij elkaar te zoeken. Alles is bespreekbaar 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*