Waar kan je de akupanelen toepassen in je huis?

akupanelen toepassen

Heb jij deze woontrend van 2023 al in je huis toegepast?
Akupanelen zijn hot, maar waarom zou je ze gebruiken en hoe pas je ze toe in jouw interieur?
De akupanelen dienen als wandbekleding, geven het huis een natuurlijke en warme uitstraling en ze verbeteren ook de akoestiek. Een trend die heel eenvoudig toe te passen en direct impact heeft. Mijn verwachting is dan ook dat deze trend nog wel even blijft.
Maar waar kan je ze toepassen? Simpel gezegd eigenlijk overal waar extra warmte en verbeterde akoestiek gewenst is. De akupanelen zijn makkelijk aan te brengen op de wand of het plafond in jouw woonkamer, slaapkamer of bijvoorbeeld in de gang.

Akupaneel toepassen in de woonkamer.

Op elke gewenste wand kan je de panelen plaatsen. Mijn ervaring is echter dat achter de TV niet de beste plek is. Akupanelen hebben duidelijke, strakke lijnen die wat onrustig over kunnen komen als je er langer naar kijkt. Dan wordt het onrustig. Daarom adviseer ik meestal om ze niet direct achter de TV te hangen.
Maar een saaie muur of een lange wand onderbreken is echt een aanrader. Je kan er hele leuke, sfeervolle hoekjes mee creëren. Heb je bijvoorbeeld een leuk, klein kastje dat eigenlijk te klein is omdat het wegvalt op de muur? Dan is het een goed idee om daarachter eerst een paar akupanelen te plaatsen om meer volume te creëren.
Op Pinterest kan je nog veel meer leuke voorbeelden vinden.

Akupaneel toepassen in de slaapkamer.

Uiteraard kan je in de slaapkamer een muur met de akupanelen plaatsen maar je kan er ook een hoofdbord voor je bed van maken. Dat is een leuk DIY project en je creëert een heel persoonlijk item in je slaapkamer. Maar zelfs je kledingkast kan je er mee oppimpen mocht deze niet zo fraai zijn. Bekleed je bestaande saaie kastdeuren ermee en je hebt heel eenvoudig een warme sfeer in je slaapkamer. Bovendien wordt ook de akoestiek verbeterd. Het vraagt wel twee handige handen 😉

Ideeën voor overige ruimtes toepassen met de akupanelen.

We hebben nog de overige ruimtes waar je de akupanelen toe kan passen. Bijvoorbeeld de gang is ook gelijk een leuke binnenkomer. Ik heb zelfs al gezien dat de deur ermee weg gewerkt is. Als de gehele muur en de deur ermee bekleed zijn. Maar ook heb ik een schuifdeur bestaande uit akupanelen voorbij zien komen. Ook een heel leuk effect! Daarnaast zijn ze ook heel effectief om te gebruiken in kantoren, rond een balie of in de centrale ontvangsthal. Noem het maar op, je kunt ze vrijwel overal goed toepassen.

Akoestiek verbeteren met de akupanelen

Dat de akupanelen veel doen qua sfeer is wel duidelijk. Ze hebben echter ook nog het pluspunt dat ze de akoestiek in de ruimte verbeteren. Dit komt doordat de achterkant bekleed is met vilt wat het geluid goed absorbeert. Naast een grote keuze uit houtkleuren, is de keuze voor het vilt en de dikte dus ook van belang. Er zijn ook akupanelen verkrijgbaar die bestaan uit vilt in vele verschillende kleuren.
Wil je meer weten over akoestiek in jouw woning? Ik heb een aparte blog geschreven over het oplossen van akoestiek problemen.

Waar kan je de akupanelen het beste aanschaffen?

In mijn projecten heb ik ze ook regelmatig toegepast. Maar waar kan je ze het beste aanschaffen. Er zijn veel aanbieders tegenwoordig maar begin eerst te bekijken welke lengte heb je nodig? Sommige gaan maar tot 240cm bijvoorbeeld Woodupp en als je in een nieuwbouwwoning woont dan kom je toch echt iets te kort. Persoonlijk vind ik het minder mooi als je niet met panelen uit 1 stuk kunt werken.
Er zijn weinig aanbieders met een xl large hoogte maar Noakk biedt in ieder geval in meerdere hoogtes.
Zelfs de bouwmarkt verkoopt ze tegenwoordig en de prijs is zeker lager maar zijn ze mooi? Daar zijn de meningen over verdeeld dus ga zelf op onderzoek uit.

Wil je graag akupanelen toepassen maar je komt er niet uit? Met een flitsadvies aan huis kom ik graag bij jou langs om samen te brainstormen.
Wil je weten wat een flitsadvies aan huis precies inhoudt? Ik leg het je uit op deze pagina of stuur gerust een berichtje dan kijk ik met je mee!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*