Hoe los je een akoestiek probleem op?

hoe los je een akoestiek probleem op

Herken je dat ook dat je een paar vrienden of familie uitnodigt bij je thuis en dat de ruimte opeens een klankkast is geworden. Helaas heb je een probleem met de akoestiek van je woonkamer, kantoor of andere ruimte?
Maar hoe los je een akoestiek probleem op.
Als de akoestiek niet optimaal is dan kost dat je extra veel energie om je te concentreren op je gesprekspartner. Je kan er echt moe van worden of overprikkeld van raken. Maar gelukkig zijn er oplossingen voor het oplossen van een akoestiek probleem. Zoals speciale verf, lampen, akupanelen en uiteraard gordijnen, kleden etc.
Ik zal je een aantal tips delen hoe je aan de gang kan gaan om de akoestiek te verbeteren.

Hoe verbeter je de akoestiek?

Hoe ga je aan de slag om de akoestiek te verbeteren in je huis. Elk huis is anders ingericht en aangezien ik niet weet welke materialen er al zijn toegepast begin ik even bij de basis om de akoestiek te verbeteren.
Mocht je huis ingericht zijn met alleen maar harde materialen zoals leren bank, plavuizen vloer, aluminium luxaflex, glazen meubelen, beton etc.
Ik verwacht dat je akoestiek probleem vrij groot is. Het geluid kan nergens tegenaan dempen. Het toevoegen van zachte materialen zou het verschil gaan maken.

Welke materialen toepassen om akoestiek te verbeteren.

Het toevoegen van zachte materialen kan het geluid dempen en zal de akoestiek verbeteren. Maar wat zijn de zachte materialen wat je toe kan voegen. Mocht je geen vloerkleed hebben zou het toepassen van een kleed een verschil gaan maken. Hoe hoger de pool hoe meer geluid het zal dempen. Mocht je tips willen lezen voor het kiezen van een vloerkleed heb ik een blog geschreven hoe kies je de juiste vloerkleed. Terug naar het akoestiek probleem. Het toepassen van gordijnen ( hoe dikker hoe beter), stoffen bankstel, sierkussens zullen allemaal het verschil gaan maken in de ruimte. Maar heb je dit allemaal al toegepast maar heb je nog het probleem dan gaan we een stap verder om materialen toe te voegen.

Accessoires toepassen om akoestiek te verbeteren.

Behalve de sierkussen op de bank kunnen we nog meer accessoires ervoor gebruiken om de akoestiek te verbeteren. Denk eens aan om planten toe te voegen. Een grote plant zal echt geluid dempen. Hoe meer planten hoe meer het geluid opvangt. Mocht je kleine kinderen hebben zou je het speelgoed kunnen opbergen in stoffen of rotan manden. Staat trouwens ook gelijk decoratief 😉 Ook lampen met een vilten of stoffenkap zal het ook goed doen. In mijn projecten pas ik ook regelmatig grote wanddoeken toe in een aluminium frame toe. Ik kies dan voor een extra grote doek, want er ontstaat gelijk een eyecather in de ruimte maar het doet zoveel om het geluid te dempen.

Wandafwerking om akoestiek te verbeteren.

Een echte trend zijn de houtenlatten (akupanelen) panelen omdat het echt sfeer verhogend is maar achter de houtenlatten zit bij de meeste merken vilt en dat doet het goed om de akoestiek te verbeteren. Maar je hebt ook leer wat je tegen de wand kan plakken of behang van stof en laat dat ook nog decoratief staan. In een project heb ik het behang toegepast van DWC. Zulke mooie printen in heel veel kleuren. In mijn portfolio kan je de foto’s van dit project zien.
Er is ook verf verkrijgbaar met een akoestiek werking erin verwerkt echter heb ik zelf daar geen praktijk ervaring mee.

Hulp nodig?

Het oplossen van een akoestiek is altijd een pittige uitdaging maar gelukkig zijn er echt oplossingen. Ben je er nog niet uitgekomen ondanks mijn tips voor de akoestiek? Ik kijk/denk graag met je mee! Stuur gerust een berichtje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*