Een vaak voorkomend probleem dat ik vaak tegenkom is dat de nieuwe bank geleverd is, maar in de praktijk toch tegenvalt. Hij is te groot of juist te klein, de stof valt toch tegen qua kleur of materiaal. Maar hoe voorkom je dat je de verkeerde bank kiest? Oftewel, hoe kies jij de juiste bank voor je woonkamer? In deze blog help ik je graag verder op weg bij het maken van de juiste keuze om de voor jou perfecte bank uit te kiezen voor in de woonkamer. Ik geef je tips en help je op weg met de schetsen in deze blog.
Past een hoekbank in mijn woonkamer?
De hoekbank is nog steeds erg geliefd en dat kan ik heel goed begrijpen. Ik vind een hoekbank zelf ook echt heerlijk. Vooral het hoekje waarin je lekker liggend TV kunt kijken na een lange dag werken 😉
Maar niet elke woonkamer is geschikt voor een hoekbank!
Je kunt ervoor kiezen om de bank weg te laten vallen door hem in een hoek te plaatsen. Ook is een optie om hem juist contra te plaatsen door een gedeelte de kamer in te laten komen en zo een scheiding te creëren. Maar dat laatste is niet geschikt als je klein woont, want je maakt dan de woonkamer alleen maar kleiner en de hoekbank wordt meer een ‘sta-in-de-weg’. De kans is namelijk groot dat de looproute geblokkeerd wordt waardoor je er teveel om heen moet lopen. Ik adviseer daarom liever dat hij in een hoek staat of iets vrij komt van de hoek dat oogt het ruimtelijkst. Heb je een mooie hoek maar is daar nou net een grote raampartij? Als het een raampartij is met een vensterbank dan is het niet zo erg om daar een hoekbank te plaatsen. Maar zit er een schuifdeur of openslaande deuren dan blokkeert de hoekbank de doorloop en houdt het ook veel licht weg. Niet doen in dat geval.
Voordelen van een rechte bank.
Een rechte bank een 2,5 of 3- zitter heeft echt voordelen in de ruimte, je bent namelijk flexibeler. Het oogt wat luchtiger/ruimtelijker en je kunt ook makkelijker nog eens de indeling veranderen. Van een rechte bank kun je ook een eyecatcher maker door een opvallende stof te kiezen. Bij een hoekbank is dat snel te heftig vanwege de grootte.
Daarnaast kun je met een rechte bank ook kiezen voor een extra lange bank. Hoe leuk is het als je de ruimte hebt en je hebt een rechte bank met een lengte van 4 meter met allemaal leuke kussens erop. Ben je nog niet overtuigd want je baalt dat je niet lekker onderuit kan chillen? Gelukkig is daar een oplossing voor, want je kunt vaak een losse poef erbij kopen, die kun je er eenvoudig tegenaan schuiven. Maar heb je de relaxbank al ontdekt? Deze banken hebben een geïntegreerde ligstand. Een knopje indrukken van rechte zit ga jij in een heerlijke lighouding, heel relaxed!!
Een elementenbank heeft alles.
Ja, je leest het goed. Een elementenbank daar kan je alles mee!
Eindeloos verschillende opstellingen maken in je eigen woonkamer van hoekopstellingen en dan weer een rechte bank met losse zitelementen. Ik hoor je al denken, waarom worden er dan nog losse banken en hoekbanken verkocht en niet alleen maar elementen banken? Er zit namelijk ook een nadeel aan de elementen bank, althans dat vind ik. De meeste uitvoeringen staan op de grond en hebben geen hoge pootjes en dat laatste maakt de woonkamer juist ruimtelijker. Elementen banken staan niet in alle woonkamers mooi. Het kan soms echt te grof ogen. Het heeft vaak ook een lage zit dus niet geschikt voor mensen met rugproblemen of mensen op leeftijd.
Ook interessant: De 5 woontrends van 2024 voor je interieur.
De laatste keuze maken: stof, leer, licht of donker
Zowel de stof als leren uitvoeringen zijn de afgelopen jaren verbeterd. Het koude en gladde leer is tegenwoordig niet meer de enige keuze qua leersoort. Je hebt ook de combinaties van leer en stof. Je hebt dan de sterke en luxe uitstraling van leer maar door het kleine microstoflaagje voelt het warm en niet glad aan.
Maar ook de stoffen zijn veel sterker geworden en lichte stoffen kunnen behandeld worden waardoor het bestand is tegen vlekken. Mocht je voor stof gaan en heb je huisdieren die op de bank komen? Kies dan voor een gladde stof, bijvoorbeeld een velvet stof. Hier kunnen de nagels minder goed achter blijven steken, dus minder kans op beschadigingen.
Qua kleur adviseer ik om op te passen voor donkere kleuren, zeker bij een hoekbank. Dan is het al snel een groot donker element in de ruimte die echt heel erg aanwezig is. Uiteraard kun je veilig gaan voor een zand- of lichtgrijze kleur, maar durf ook voor kleur te gaan want dat kan de sfeer in de ruimte heel mooi versterken.
Koop een bank niet alleen voor het mooie plaatje.
Hoe mooi een bank ook is, hij moet wel lekker zitten of liggen 🙂 Dus koop een bank niet alleen voor het mooie plaatje. Je wilt toch wel heerlijk kunnen relaxen op je nieuwe bank. Nu is zitcomfort heel persoonlijk. Laat je goed informeren naar de verschillende vullingen in de winkel.
Met deze tips en hulp in een winkel moet het vast beter lukken om de juiste bank te kiezen.
Ik ben enthousiast begonnen met het schrijven van deze blog, maar ik kom er achter dat er nog veel meer te schrijven is over het kiezen van een bank. Om de blog leesbaar te houden voor je, heb ik mijn best gedaan om het beknopt te houden.
Mocht je toch nog een vraag hebben, laat het me gerust weten. Ik kijk graag met je mee!