10 Tips voor de juiste keukenbeslissingen.

Heb je een nieuwe keuken nodig? Dan ga je ongetwijfeld naar meerdere keukenzaken om je te oriënteren en zit je waarschijnlijk ook op Pinterest op zoek naar inspiratie. Maar let je ook op de praktische en functionele onderdelen van de keuken, naast het design? In deze blog deel ik 10 tips voor de juiste keukenbeslissingen te nemen en die je helpen om fouten te voorkomen bij het samenstellen van je nieuwe keuken.

Hoe ga je aan de slag met het samenstellen van je nieuwe keuken?

Misschien ben je al langs een keukenzaak geweest om een ontwerp te laten maken of ben je zelf thuis bezig geweest met een ontwerp. Het is leuk om bezig te zijn met je nieuwe keuken, maar heb je ook gedacht aan de praktische punten zoals stopcontacten, beweegruimte, de hoogte van de keuken en het schoonhouden van de keuken? De looks van een nieuwe keuken zijn uiteraard belangrijk, omdat de keuken tegenwoordig een belangrijk onderdeel is van de sfeer in huis. Maar buiten de looks wil je ook een functionele keuken. Lees snel verder en doe je voordeel met deze 10 tips.

Tip 1: Begin met het bepalen van keukenapparaten

Voordat je begint met de indeling van de keuken, bedenk eerst welke keukenapparaten je in je nieuwe keuken wilt. Wil je een oven en een losse magnetron of ben je tevreden met een combi-oven/magnetron? Als je een kookliefhebber bent of een groot gezin hebt, gaat je voorkeur wellicht uit naar twee losse apparaten. Als je een theeliefhebber bent zoals ik, zul je blij zijn met een Quooker, terwijl mijn man erg blij is met zijn ingebouwde koffiezetapparaat. Bekijk je eigen gezinssituatie om te bepalen welke apparaten je nodig hebt en houd ook rekening met de maat van de apparaten.

Tip 2: Bepaal de indeling met de gouden driehoek

Een goede indeling is belangrijk bij het samenstellen van je keuken. Met de gouden driehoek creëer je een functionele werkruimte. Wat houdt de gouden driehoek in? Verbind koelen, spoelen en koken in een driehoek, maar zorg ervoor dat er voldoende bewegingsruimte tussen de punten is.

Tip 3: Zorg voor voldoende beweegruimte

Ergernis nummer één is denk ik wel als er te weinig beweegruimte is in de keuken. Het kookeiland is voor veel mensen nog steeds favoriet, maar het vraagt wel veel ruimte. Helaas zie ik vaak dat het te krap is achter het kookeiland en de kastenwand. Houd minimaal een meter afstand tussen deze twee ruimtes, maar mijn voorkeur gaat uit naar 1,20 meter.

Tip 4: Kies voor genoeg stopcontacten

Je kunt eigenlijk niet genoeg stopcontacten hebben; liever iets te veel dan te weinig. Bedenk altijd welke apparaten je gebruikt in je keuken. Vergeet bijvoorbeeld de staafmixer niet als je deze regelmatig gebruikt. Loop na welke apparaten je regelmatig erbij pakt om heerlijk te koken of te bakken.

Tip 5: Ga voor de ideale hoogte van het aanrechtblad

Als de hoogte van je aanrechtblad niet goed is afgestemd op je lengte, kun je rug- of nekklachten krijgen. Maar wat is de juiste hoogte van je aanrechtblad? Dit zijn de richtlijnen:

  • Laag aanrechtblad: Voor personen tot 1 meter 70 is een hoogte van 85 tot 90 centimeter geschikt.
  • Middelhoog aanrechtblad: Personen tussen 1 meter 70 en 1 meter 90 hebben baat bij een aanrechtblad tussen de 90 en 95 centimeter.
  • Hoog aanrechtblad: Voor mensen boven de 1 meter 90 is een hoogte van 95 tot 100 centimeter aan te raden.

Tip 6: Zorg voor voldoende ruimte naast je spoelbak

De meeste mensen kiezen voor een vaatwasser, waardoor je denkt dat je minder ruimte nodig hebt naast je spoelbak. Maar je hebt altijd onderdelen die je beter met de hand kunt afwassen, of misschien heb je een feestje gehad en zit de vaatwasser al helemaal vol. Voor het afspoelen van groenten en fruit heb je ook ruimte nodig. Het advies is om minimaal 30 centimeter aan beide kanten naast je spoelbak vrij te houden, maar persoonlijk zou mijn voorkeur uitgaan naar 60 centimeter.

Tip 7: Hoeveel kookzones heb je nodig?

Bedenk hoeveel kookzones je vaak gebruikt. Gebruik je vaak vijf pannen tegelijk of grote pannen? Als je graag een ingebouwde afzuiging wilt, bedenk dan dat dit ten koste gaat van een kookzone. Als je een stoomoven neemt in je nieuwe keuken, kan dat weer een kookzone vervangen.

Tip 8: Vette vingers op je keuken

Donkere en matte keukenfronten zijn gevoelig voor vette vingers. Bepaalde lichtinval laat vette vingers opvallen en deze zijn lastig te verwijderen. Anti-vingercoating werkt beperkt, dus hou er rekening mee dat je vaker een doekje langs de keuken zult moeten halen om de vette vingers niet te zien als je voor een zwarte keuken kiest. Ik gebruik zelf een Pella doekje voor mijn zwarte keuken
(o.a verkrijgbaar bij Bol )

Tip 9: Waar komt de prullenbak?

De prullenbak hebben we allemaal nodig in de keuken, maar waar zet je de prullenbak? Je kunt ervoor kiezen om de prullenbak in een kastje te plaatsen, wat er mooier uitziet, maar niet geschikt is voor een groot gezin. Dan kun je beter kiezen voor een losse prullenbak. Houd bij de indeling van de keuken rekening met een vrij plekje voor de prullenbak. Gelukkig zijn er tegenwoordig mooie designs beschikbaar.

Tip 10: Plek voor je handdoek en theedoek

Net als de prullenbak heb je ook een plek nodig om je handdoek en theedoek op te hangen. Dus als je aan de slag gaat met de indeling, denk er dan aan om een plekje vrij te houden voor je handdoek en theedoek.

Met deze tips kun je aan de slag om een functionele en mooie keuken te ontwerpen. Veel succes!

Kom je er niet uit?

Heb je na het lezen van de 10 tips nog hulp nodig bij het samenstellen van je nieuwe keuken? Stuur gerust een bericht, dan kijk ik graag of ik iets voor je kan betekenen om je droomkeuken te realiseren.
Wil je nog meer tips lezen? Ik schrijf regelmatig blog vol inspiratie of je schrijf je in voor de gratis interieurmagazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*