Verbouwing deel 5: Een kleurplan maken

Een kleurplan maken

De verbouwing begint op te schieten. De keuken, vloer en meubelen zijn besteld. Nadat alle werkmannen zijn geweest, mogen wij zelf aan de slag. We hebben besloten om alles zelf te gaan verven. Een kleurplan is daarbij essentieel.

Uiteraard heb ik dan ook een kleurplan gemaakt voor ons eigen huis. Wij houden van licht en ruimte en aangezien onze woonkamer op het noorden ligt, kan de woonkamer bij regenachtige dagen vrij donker zijn. Om te voorkomen dat we snel de lampen aan moeten doen hou ik de kleuren op de muur licht. We werken dus met veel wit op de muur maar alles wit maakt het snel ongezellig en kil en dat is uiteraard niet wat wij willen. Warmte en gezelligheid staan namelijk zeker ook op onze wensenlijst.

Als ik voor kleuradvies aan huis langskom of een interieuradvies/ontwerp maak, dan begin ik met een uitgebreide intake. Door middel van deze intake kom ik erachter welke stijl past bij de klant en welke kleuren hen aanspreken. Daarnaast is er gelegenheid om de ruimte en lichtinval te beoordelen. Tijdens de intake wordt ook gekeken naar de  meubels, schilderijen of andere persoonlijke spullen behouden blijven.
Deze aspecten zijn van belang om een goed kleurplan te maken.

In een eerdere blog heb ik geschreven over een groot doek van Hollandsche Meesters met de afbeelding de roze bloeiende perzikboom van Vincent van Gogh. Een praktische manier om een kleurplan te ontwikkelen is door te beginnen met een eyecatcher zoals een groot schilderij waaruit je de kleuren laat terugkomen in je kleurplan. Het doek heb ik onlangs al besteld om dit als basis te gebruiken voor ons eigen kleurplan.

Wit met vergrijsde kleuren

Ik wist van tevoren wel dat ik graag met de vergrijsde kleuren blauw, groen en roze wil werken. De roze perzikboom sprak me aan, omdat veel van deze kleuren erin verwerkt zijn. Bij binnenkomst van het doek werd ik helemaal happy. Wat een vrolijk schilderij!!

Twee muren in de woonkamer wilden we wel een kleur geven waaronder de muur waar het grote doek komt te hangen. Op de andere muur komt een OGU met de afbeelding van Vincent van Gogh met veel kleur in blauw/groen tinten.
Dus aan de hand van het doek en de OGU heb ik een kleur uitgekozen. Ik dacht van te voren aan een vergrijsde kleur blauw zoals de kleur van Flexa Denim drift. Ondanks dat het een prachtige kleur is en heel makkelijk te combineren met andere accessoires paste het niet goed bij het doek. Roze op de muur viel ook af omdat ik al eerder oud roze op de muur heb gehad en ook bij roze zou het doek wegvallen. Dus ik moest afwijken van mijn oorspronkelijk idee en op zoek naar een andere kleur….

Uiteindelijk is het een kleur geworden die ik van tevoren totaal niet had bedacht. Een kleur van Histor uit de color collection serie Harmony Yellow. Het is een geel groenige kleur, maar past perfect bij allebei de afbeeldingen.

Nog even en wachten en dan wordt duidelijk hoe het begint eindresultaat wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*