Hoe verkoop jij je huis? Belang van woningfotografie!

Afgelopen weekend was het weer eens tijd om samen met manlief gezellig uit te gaan.

We kozen ervoor om naar Delft te gaan een gezellige stad om te winkelen, een filmpje te pakken en een hapje te eten. Lopend door de stad van Delft viel het me op dat er redelijk wat makelaars gevestigd zitten. Als woningfotografe/vastgoedstylist kon ik het uiteraard niet laten om even in de etalages te kijken en de woningpresentaties te bewonderen. Wat een verschil qua presentatie!!
Gelukkig zaten er makelaars bij waar de woningpresentaties goed verzorgd waren en waar je een duidelijke indruk van de woning krijgt. Dat is tenslotte waar het om gaat. Maar helaas heb ik ook de nodige merkwaardige woningpresentaties gezien.

 

Opgeruimd staat netjes

Zo werd er bijvoorbeeld een foto van de keuken als hoofdfoto gekozen in plaats van de voorkant van de woning. Op zich niets mis mee als het een mooie keuken is van deze tijd die past bij een brede doelgroep. Het was echter een oude keuken met zelfs nog vuile afwas op de aanrecht en nog meer rommel op de grond.  Dan komt bij mij echt de vraag wie heeft deze foto genomen? Waarom is er geen moeite genomen om de spullen weg te zetten, al is het maar achter de rug van de fotograaf. En waarom heeft de makelaar voor deze foto gekozen als hoofdfoto om de kijkers te lokken voor deze woning?  Verderop in de presentatie waren betere foto’s beschikbaar .
Ik zou gelijk verder kijken naar een andere woning en de moeite niet nemen om een bezichtiging aan te vragen. Echt een gemiste kans.

Een goede makelaar

De vraag is ook hoe je een goede makelaar kiest? Ga je alleen voor de lage prijs (courtage) die de makelaar rekent of klinkt de vraagprijs die de makelaar voorstelt als muziek in de oren en ga je daarvoor?

Naar mijn idee niet bepaald de beste argumenten….. Natuurlijk is je eigen huis in je eigen ogen mooi, gezellig en helemaal af maar is dat ook zo in de ogen van de potentiële kopers? Helaas is de crisis nog niet voorbij. Dus de verkoopprijzen zijn nog lang niet op hun oude niveau dat gaat nog wel een paar jaar duren. Besef daarbij dat de eerste periode dat uw huis nieuw op de markt komt, het de meeste natuurlijke belangstelling krijgt. Bedenk dus goed of u er wel alles aan doet om uw duurste bezit verkocht te krijgen.
De courtage kan wel aantrekkelijk laag zijn, maar wat krijg je ervoor? Een makelaar die snel zelf een paar fotootjes maakt, een brochure “eventjes” tussendoor maakt. Laat staan dat hij aandacht schenkt aan een goede presentatie waarin de sterke punten naar voren komen, de functie van de ruimte benadrukt wordt en het huis zodanig gestyled is dat het bij een zo breed mogelijke doelgroep past. Het gevolg is dat potentiële kopers niet eens de moeite nemen om een bezichtiging aan te vragen. Het gevolg is dat je woning veel langer te koop staat!!

Ervaring leert

Onlangs was ik bij een klant voor woningfotografie, daar kwam ter sprake hoe zij gekozen had voor haar makelaar. Ze vertelde dat ze gewoon een aantal huizen bezocht heeft die te koop stonden bij verschillende makelaars. Zodoende kon ze op een andere manier kennismaken met de makelaar, hoe hij te werk gaat en om goed te zien hoe hij iemands huis verkoopt. De gekozen makelaar gaat tenslotte ook haar huis verkopen en hopelijk met veel enthousiasme, goede service en een perfecte woningpresentatie. De keuze was snel gemaakt door haar, een makelaar die nog duidelijk zin heeft in zijn vak en het met veel plezier doet.

In deze tijd verkoop je het huis het snelst door te kiezen voor een makelaar waar je een klik mee hebt, een reële vraagprijs en een goede woningpresentatie.
Een goede woningpresenatie bestaat uit een opgeruimd, schoon huis waar de woningfotograaf duidelijk de functies van de ruimtes kan vastleggen. Uiteraard kan een verkoopstyliste u nog meer tips geven of aanpassingen doen om uw woning optimaal te presenteren voor verkoop, kijk ook eens in mijn eerdere blog (de-kijker-verleiden).
Tot slot moet de brochure natuurlijk overzichtelijk zijn, met daarin alle belangrijke informatie omtrent het huis met duidelijke tekst en mooie, heldere foto’s, een goede plattegrond zodat de potentiële kopers een duidelijk beeld krijgen van de woning.

Nieuwsgierig naar meer foto’s van hoe het dus niet moet?
Op de site www.foutenhuizen.nl staan genoeg voorbeelden!!

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*