Hoe kies je het juiste vloerkleed?

Een vloerkleed in de woonkamer heeft veel voordelen. Het zorgt voor meer sfeer en intimiteit in bijvoorbeeld de zithoek. Het geeft warmte, verbetert de akoestiek en je kunt door juiste kleur en materiaalgebruik meer eenheid creëren. Maar hoe kies je nou het vloerkleed dat bij jou past?
In deze blog geef ik wat tips om tot de juiste keuze te komen.

De grootte van een vloerkleed wordt vaak op het oog gekozen. En daar gaat het dan ook weleens mis. Regelmatig kom ik te kleine tapijten tegen bij mijn klanten. Het vloerkleed gaat dan verloren in de woonkamer en dat is zo zonde. Een groot vloerkleed is natuurlijk ook niet altijd geschikt. Een woonkamer kan er ook te vol en onevenwichtig uit gaan zien. Maar in geval van twijfel, is het beter om voor een groter tapijt te gaan.
Om zoveel mogelijk twijfels weg te nemen en miskopen te voorkomen geef ik een paar tips om het juiste vloerkleed te kiezen.
Dat gaat vast helpen om de juiste keuze te maken, twijfel je nog steeds, dan kun je natuurlijk even contact met mij opnemen 😉

Tip 1 De juiste vorm kiezen

Bepaal je voorkeur voor wat betreft de vorm van het vloerkleed. Heb je liever een rond, een vierkant of een rechthoekige vorm.
De beste vorm hangt een beetje af van de indeling van de meubelen. In het algemeen wordt er vaak gekozen voor een langwerpig kleed bij een langwerpige kamer. Heb je een vierkante opstelling dan is het mooi om met een vierkant kleed te werken om er één geheel van te maken.
Het is echter ook leuk om voor een rond kleed te gaan. In dit geval moet je de ronding een klein stukje onder de bank laten lopen. Rond maakt de ruimte wat speelser, het doorbreekt de rechte lijnen waardoor de ruimte zachter oogt. Soms is rond ook praktischer, zeker als bijvoorbeeld de zithoek bij openslaande deuren staat. Met een rond kleed kan dan de looproute vermeden worden.

Tip 2 – Een bedrukt of een effen kleed?

Naast de maat en de vorm van een kleed heb je ook te maken met de uitstraling van het kleed. Ga je voor een effen of bedrukt kleed?
Ook dat heeft invloed op de maat. Als je kiest voor een bedrukt kleed dan is het soms mooier om het kleed los van de bank te leggen. Het kleed blijft dan in zijn geheel zichtbaar en het patroon wordt niet doorbroken. Het kleed fungeert dan meer als lijst en een zelfstandig object. Het hangt eigenlijk van jezelf af of je het er vreemd uit vindt zien dat een deel van het patroon niet te zien is en onder de bank wegvalt.
Bij een effen kleed is het vaak mooier om een grotere maat te nemen dan de standaardmaten. Met een groot kleed kun je alle meubels in de zithoek met elkaar verbinden. Je creëert als het ware een groot eiland wat rust en geborgenheid brengt. Dus de losse stoel, een losse bank en een losse tafel worden door een groot kleed één grote zithoek. Bij een grote woonkamer kan je er zelfs voor kiezen om alle meubels erop te zetten.

Tip 3 – De juiste maat bepalen

De maat van het kleed wordt grotendeels bepaald door de maat van je bank. Het vloerkleed moet minimaal gelijk zijn aan de breedte van de bank, maar het is beter als het zowel aan de linker- als de rechterkant zo’n 15 tot 25 centimeter uitsteekt. Als je een kleine woonkamer hebt, kies er dan voor om alleen de voorpoten van de bank erop te zetten. Dan blijven de verhoudingen nog kloppen met de vloer en vloerkleed. Als je een hoekbank hebt kies er dan voor om het kleed deels onder de bank te laten lopen.

Zie hieronder een paar voorbeelden van verschillende maten en vormen van kleden.

Het juiste vloerkleed kiezen

Wat kies jij?

Twijfel je überhaupt of je een kleed wilt toepassen in de woonkamer. Zoals gezegd, een kleed geeft veel warmte en sfeer aan de ruimte en verbetert de akoestiek ook enorm. Dat zijn al zoveel voordelen om niet meer te twijfelen ;-). Mocht je kleine kinderen of huisdieren hebben, kies dan voor een laagpolig kleed. Is veel makkelijker met stofzuigen.
Hopelijk helpen bovenstaande tips jou om het juiste kleed te kiezen, aarzel niet om contact op te nemen als je nog vragen hebt!


3 reacties op “Hoe kies je het juiste vloerkleed?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*