Combinatie van binnen en buiten

Combinatie van binnen en buiten

Onlangs benaderde 023 magazine mij met de vraag of ik een artikel wilde schrijven over interieurtrends of wellicht tuintrends. Aangezien ik dagelijks met het ontwerpen van interieurs bezig ben, reageerde ik meteen enthousiast. De keuze voor binnen of buiten was alleen wat lastig. Als interieurontwerpster ligt mijn ervaring vooral op het gebied van interieur, maar zodra de eerste echte zonnestralen tevoorschijn komen kun je me in de tuin vinden. Vooral het voorjaar vind ik een heerlijk seizoen om, na de enigszins saaie wintermaanden, de tuin weer helemaal gezellig te maken. Ik zoek dan ook naar de juiste combinatie van binnen en buiten en neem je mee in één van de nieuwste interieurtrends.

Elk jaar kenmerkt zich steeds weer door diverse interieurtrends en graag deel ik een van mijn favorieten: het gebruik van planten in het interieur. Die trend begon al in 2017 maar kan dit jaar echt niet meer ontbreken in het interieur. Met de ene trend heb ik iets minder dan met de andere, maar
deze trend omarm ik volledig; planten brengen immers kleur en sfeer maar geven ook een eigen karakter en structuur. Grote vraag is natuurlijk wat de beste manier is om planten toe te passen in jouw interieur?

Plant als blikvanger

Je kunt planten toepassen als eyecatcher door gebruik van een
grote stoere pot in een loze hoek die je eigenlijk niet echt gebruikt. Je voegt niet alleen kleur, structuur en sfeer toe maar je geeft deze hoek ineens een heel eigen functie en creëert zo optisch een grotere ruimte.
Heb je geen geschikte hoek? Denk dan aan het clusteren van een groepje planten bij elkaar met daarbij vaasjes en andere mooie accessoires. Je kunt gebruik maken van de kleuren die je ook in je woonkamer toepast. Zo creëer je rust en sfeer.

 

Hangplanten

Hangplanten zijn weer helemaal terug van weg geweest. Heb je geen inspiratie waar je hangplanten kunt ophangen? Denk eens aan je gang. Bij binnenkomst vormt een groepje hangplanten een warm welkom. Ook in slaapkamer of badkamer breng je met planten meer sfeer. Als je opziet tegen het verzorgen van planten, maak dan gebruik van cactussen. Cactussen zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Plaats verschillende maten cactussen in een leuke terracottapotjes en je bent helemaal hip, want cactussen zijn helemaal hot!

 

Overgang van binnen naar buiten

Het leuke van het gebruik van planten is dat je binnen en buiten goed met elkaar kunt verbinden door bijvoorbeeld het groen te laten doorlopen naar de tuin of het balkon. De uitdaging is om je kamer of tuin te verlengen. Er zijn meerdere planten verkrijgbaar die je zowel binnen als buiten kunt plaatsen. Dit geldt ook voor de potten, waardoor je ook het kleurgebruik van binnenshuis eenvoudig kunt doortrekken naar je tuin of balkon.

Kleurgebruik

Uiteraard is het van belang om het kleurgebruik af te stemmen op de gebruikte groentinten en eventueel de kleuren van de bloemen. Qua kleurgebruik ben ik zelf fan van de nieuwe kleuren van 2018. Bij Flexa is dat ‘Heart Wood’ en bij Histor is het de kleur ‘Climax’.

Heart Wood is een mooi vergrijsde roze kleur en zal vooral de meer romantische types onder ons aanspreken. Qua groentinten passen hier zinkvaren, de hertshoorn, of een mooi olijfboompje heel goed bij.
De kleur Climax is een stoere donkerblauwe tot paarse kleur en combineert mooi met diverse groentinten van planten. Voorbeelden van planten die ik mooi vind om te combineren, zijn Zamioculas, Caryota Mitis (vinnetjesplam) of de Spathiphyllum (lepelplant).Beide kleuren combineren heel mooi met het groen van de bladeren. Mocht je voor andere kleuren kiezen, zorg er dan voor dat je deze goed afstemt op de kleuren van je planten.

Kleurcombinaties verbinden

Dan rest natuurlijk nog wel de vraag hoe je met de gekozen kleuren binnen en buiten kunt combineren. Zo kun je bijvoorbeeld een aantal potten verven in de kleur die je ook toepast in je woonkamer. Door vervolgens deze kleuren te combineren met de kleur die je gebruikt voor het verven van (een deel van) een schutting in de tuin of van bijvoorbeeld een leuk oud tuinbankje, creëer je een speciaal effect omdat kleuren tussen binnen en buiten als het ware doorlopen. Op de droge warme voorjaar/zomer dagen kleedt je je tuin verder aan met kussens, vaasjes en waxinelichtje.
Zo zijn er heel veel leuke manieren om je woonkamer en de tuin met elkaar te verbinden.
Heb ik je op ideeën gebracht? Mooi zo!
Als je nog meer leuke tips wilt, neem eens een kijkje op mijn site, blogs of social media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*